Wigner atomlézer

A Bose-kondenzátumokat alkotó ultrahideg atomok a legpontosabban kontrollálható rendszerek közé tartoznak, amelyekben a fluktuációk a végső kvantumhatárig csökkenthetők, ezért központi szerepet játszanak a napjainkban megjelenő kvantumtechnológiákban, melyeknek célja a kvantumos hatások kihasználása a metrológiában, kommunikációban és számítástudományban.

A Wigner Atomlézer projekt célja, hogy ezen a – hazánkban az elmélet síkján már jól reprezentált – területen meghonosítsa a kísérletes kutatásokhoz használt legmodernebb technológiákat a Wigner Fizikai Kutatóközpontban, illetve Magyarországon először hozzon létre Bose-kondenzátumot (BEC). Ezen infrastruktúrát úgy alakítjuk ki, hogy egy elég sokoldalú kvantumos fény–anyag-interfészt kapjunk, amelyben a BEC és sugárzási terek (optikai ill. mikrohullám) kölcsönhatását vizsgálhatjuk.

A jelen projektben az ezen kísérlet tervezéséhez és kiértékeléséhez illetve az ehhez kapcsolódó témákban szükségessé váló szimulációs feladatokhoz kérünk erőforrást. 

Projektvezető adatai
Vukics András
Szilárdtest-fizikai és Optikai Intézet